Gaskachels in speksteen
Gaskachels in speksteen
Genieten kan eenvoudig zijn
Gaskachels in speksteen
Speksteen is de zwaarste natuursteen die in kachels gebruikt wordt en heeft de hoogste hitte-bestendigheid. Speksteen kan zeer veel warmte opnemen en geleidt de warmte snel. De bijzondere eigenschappen van speksteen berusten vooral op de aanwezigheid van een hoog gehalte aan magnesiet. De talk maakt de speksteen dan weer streelzacht en gemakkelijk te bewerken. Gaskachels in speksten vormen het neusje van de zalm.

Een geschenk van de natuur

speksteen groeveIn Finland, waar het kwik in de winter regelmatig tot onder de -40 °C daalt, was de speksteen een zeer welkom geschenk van de natuur. Reeds meer dan een eeuw gebruikt men hier de speksteen voor de bouw van behaaglijk verwarmende kachels. Het hoeft niet te verbazen dat men nergens anders ter wereld betere kachelbouwers vindt dan hier. En het wekt dan ook geen verwondering dat deze kachelsteen al vlug niet enkel de inwoners van Finland met zijn warmte en gezelligheid wist te bekoren.

De samenstelling van speksteen

De speksteen normaal gebruikt in kachels onderscheidt zich van gewone speksteen, die door beeldhouwers en jammer genoeg ook door sommige kachelbouwers wordt gebruikt, door een hoog gehalte aan magnesiet :

40-50 %
Talk
40-50 %
Magnesiet
5-10 %
Chloriet

speksteen fabriekDe talk maakt alle speksteen streelzacht en eenvoudig te bewerken. Chloriet en andere minder belangrijke componenten brengen vlammende kleuren aan het oppervlak van de speksteen tevoorschijn.

Een hoog gehalte aan magnesiet is evenwel essentieel voor elke kachel-speksteen. In deze speksteen zorgt magnesiet voor een enorme warmte-opname, een snelle warmtegeleiding en een unieke vuurbestendigheid.

Oorsprong

2 miljard jaar geleden werd in Finland, diep in het binnenste van de aarde, onder enorme druk en extreme hitte, een nieuw mineraal geboren: de speksteen. De eerste mensen beschouwden deze parelgrijze steen, waarvan het zijdeachtige oppervlak zo aangenaam aanvoelt, als heilig. Zij maakten er amuletten en godenbeelden van.

In het verleden hebben kunstenaars altijd met speksteen gewerkt. Heel wat getuigenissen, beeldhouwwerken en reliëfs uit vroegere tijden zijn bewaard gebleven. Later bouwde men er zelfs huizen en paleizen, zuilen en trappen mee.

speksteen bewerkingTot men ontdekte waarin zijn echte kracht schuilde: de speksteen uit het Karelisch gebergte van Finland is een kachelsteen met bijzondere eigenschappen - hij heeft een heel hoog warmteopname- en geleidingsvermogen en is bijzonder vuurbestendig.

Eigenschappen

De speksteen die wordt gebruikt in de Alpina speksteenkachels heeft uitmuntende eigenschappen :

Speksteen is zelfs zwaarder dan arduin (2950 Kg/m3) en na oppervlaktebehandeling bereikt het eenzelfde hardheid als marmer (3-4 Mohs). Inzake smeltpunt valt vooral op dat gietijzer (ong. 1200 °C) en staal (ong. 1500 °C) heel wat sneller beginnen smelten dan speksteen (1630 °C). De warmteopnamecapaciteit per volume van deze speksteen is meer dan 2 maal hoger (30 KJ/m3°C) dan bij vuurvaste steen (14 KJ/m3°C) en de warmtegeleiding gebeurt er meer dan 10 maal sneller : 6,4 W/mK tegenover vuurvaste steen met 0,6 W/mK. Dit betekent dat de alpina gaskachels in speksteen veel warmte kunnen opnemen en snel opwarmen.

Alpina gaskachel Melody
Alpina gaskachel Melody

gaskachels in speksteen De gaskachel met stralingswarmte Rendement van de alpina gaskachels aardgas : de gaskachel en het milieu Alpina gaskachel modellen Klik hier voor een brochure van de Alpina gaskachel Verdelers van de Alpina gaskachels

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook : Houtkachels - Speksteenkachels - Tegelkachels - Openhaarden - Allesbranders - Gaskachels - Haardkachels - Open Haarden - Speksteen - Stéatite - Open Haard - Poêles - Danskan - Tulikivi - Openhaard - Pelletkachel - Pelletkachels - Houtpellets - Tulikivi speksteenkachels

Alpina gaskachels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
barbecue
 
haarden
 
houtkachel
open haard
electrische verwarming
gaskachel
broodoven
broodovens
houtklovers
houtoven
tegelkachels
houtklover
allesbrander
kachel
kachels
pelletkachel
houtpellets
pelletkachels
pellet kachels
tegelkachel
allesbranders
open haarden
gaskachels
openhaard
openhaarden
houtovens pellets inbouwhaard inbouwhaarden pizzaoven
haard
saunakachel
houtkachels
saunakachels
schouw
schouwen
speksteen
radiator
speksteenkachel
speksteenkachels
pizzaovens tuinhaard tulikivi